Whisky soorten

Bij Monk vind je verschillende whisky soorten onder één dak.
Geniet onder andere van een single malt, blended, bourbon of single pot still whisky naar keuze.


Er zijn verschillende whisky soorten verkrijgbaar bij Monk. De ene whisky is de andere niet. Whisky soorten die je terugvindt bij Monk zijn onder andere single malt, blended, bourbon en single pot still whiskey. Single malt whisky is afkomstig uit één distilleerderij en bevat enkel gemoute gerst. Blended whisky is een combinatie van minimaal twee whisky soorten uit verschillende distilleerderijen.

Blended whisky’s zijn over het algemeen milder van smaak. Bourbon is niets meer en niets minder dan Amerikaanse whisky. Het grootste verschil ten opzichte van Ierse en Schotse whisky’s, is het gebruik van mais. Single pot still whiskey is een Ierse stijl whiskey. Dit is vergelijkbaar met een single malt, alleen gaat in single pot still whiskey zowel gemoute als ongemoute gerst. Al deze whisky soorten vind je onder één dak bij Monk. Bestel een fles die past bij jouw wensen.

Ierse whiskey

Ierse whiskey heeft een zachtere smaak dan alle andere soorten whiskey. Hij wordt gemaakt van een beslag van mout, kan enkel gedistilleerd worden met water en karamelkleuring, en moet minstens drie jaar in houten vaten gedistilleerd worden. Het resultaat is een whisky die je makkelijk puur of met ijs kan drinken, hoewel je Ierse whisky ook kan gebruiken om cocktails te maken.

Schotse whisky

Schotse whisky (ook bekend als “scotch”) wordt gemaakt in Schotland met mout of graan. De Schotten nemen het maken van whisky ernstig serieus en hebben lokale wetten opgesteld waaraan de distilleerders zich moeten houden. De whisky moet minstens drie jaar in eiken vaten rijpen. Bovendien moet elke fles een leeftijdsaanduiding hebben die aangeeft welke whisky het jongst gerijpt is om die blend te maken. Dit is een whisky om puur van te nippen – het is een uitstekende drank voor na het diner.

Japanse whisky

Een beetje later in het spel dan Ierse en Schotse whisky, heeft Japanse whisky zijn stempel gedrukt op de wereld van sterke dranken door zijn hoge kwalitatieve whisky standaard. Japanse whisky werd gecreëerd om zo dicht mogelijk bij de scotch stijl te smaken en gebruikt gelijkaardige destillatie methodes. De Japanse whisky wordt meestal gedronken in mixdrankjes of met een scheutje sodawater.

Canadese whisky

Net als scotch moet Canadese whisky minstens drie jaar rijpen. Hij is lichter en soepeler dan andere soorten whisky omdat hij een hoog percentage maïs bevat. De meeste Canadese whisky’s zijn gemaakt van maïs en rogge, maar andere kunnen tarwe of gerst bevatten.

Bourbon Whiskey

Bourbon, een whiskey in Amerikaanse stijl, wordt gemaakt van maïs. Om bourbon whiskey genoemd te worden, moet de drank gemaakt zijn van minstens 51% maïs, gerijpt zijn in een nieuw eiken vat en geproduceerd zijn in Amerika. Er is geen minimale rijpingsperiode en de whiskey moet gebotteld worden op 80 proof of meer.

Bourbon is het hoofdingrediënt van mint juleps en je hoeft niet te wachten op de Kentucky Derby om te leren hoe je er een maakt.

Whisky Soorten Bourbon

Tennessee whiskey

Hoewel Tennessee whiskey technisch gezien als bourbon wordt geclassificeerd, zijn sommige distilleerders in de staat daar niet zo happig op. In plaats daarvan gebruiken ze Tennessee whiskey om hun stijl te definiëren. Alle huidige Tennessee whiskey producenten zijn door de staatswet verplicht hun whiskey in Tennessee te produceren en een filterstap te gebruiken die bekend staat als het Lincoln County Process alvorens de whiskey te laten rijpen.

Rogge Whiskey

Rye whiskey wordt in Amerika veel gemaakt met minstens 51% rogge, terwijl de andere ingrediënten maïs en gerst zijn. Het volgt het distillatieproces van bourbon. Rogge die twee jaar of langer heeft gerijpt en niet is versneden, wordt “straight rye whiskey” genoemd. Rye heeft de neiging pittiger van smaak te zijn dan de zoetere, zachtere bourbon.

Blended Whisky

Blended whisky is precies wat de naam aangeeft – het is een mengsel van verschillende soorten whisky, alsook kleurstoffen, aroma’s en zelfs andere granen. Dit soort whisky’s zijn ideaal voor cocktails, omdat het proces ervoor zorgt dat de smaak goed tot zijn recht komt, maar de prijs van de whisky lager ligt.

Whisky Soorten Blended Single Malt

Single Malt Whisky

Single malt whisky moet gemaakt worden van één partij whisky in één distilleerderij. Bovendien moet hij drie jaar rijpen op eikenhout voor hij gebotteld wordt. De term “single malt” komt van de ingrediënten, aangezien het hoofdbestanddeel gemoute gerst is. Deze regels zijn echter niet doorgedrongen tot de distilleerderijen in de VS. In Amerika wordt single malt bijvoorbeeld soms gemaakt van rogge en niet van gerst.