Whisky soorten

Bij Monk vind je verschillende whisky soorten onder één dak.
Geniet onder andere van een single malt, blended, bourbon of single pot still whisky naar keuze.


Er zijn verschillende whisky soorten verkrijgbaar bij Monk. De ene whisky is de andere niet. Whisky soorten die je terugvindt bij Monk zijn onder andere single malt, blended, bourbon en single pot still whiskey. Single malt whisky is afkomstig uit één distilleerderij en bevat enkel gemoute gerst. Blended whisky is een combinatie van minimaal twee whisky soorten uit verschillende distilleerderijen.

Blended whisky’s zijn over het algemeen milder van smaak. Bourbon is niets meer en niets minder dan Amerikaanse whisky. Het grootste verschil ten opzichte van Ierse en Schotse whisky’s, is het gebruik van mais. Single pot still whiskey is een Ierse stijl whiskey. Dit is vergelijkbaar met een single malt, alleen gaat in single pot still whiskey zowel gemoute als ongemoute gerst. Al deze whisky soorten vind je onder één dak bij Monk. Bestel een fles die past bij jouw wensen.

Ierse whiskey

Ierse whiskey heeft een zachtere smaak dan alle andere soorten whiskey. Hij wordt gemaakt van een beslag van mout, kan enkel gedistilleerd worden met water en karamelkleuring, en moet minstens drie jaar in houten vaten gedistilleerd worden. Het resultaat is een whisky die je makkelijk puur of met ijs kan drinken, hoewel je Ierse whisky ook kan gebruiken om cocktails te maken.

Schotse whisky

Schotse whisky (ook bekend als “scotch”) wordt gemaakt in Schotland met mout of graan. De Schotten nemen het maken van whisky ernstig serieus en hebben lokale wetten opgesteld waaraan de distilleerders zich moeten houden. De whisky moet minstens drie jaar in eiken vaten rijpen. Bovendien moet elke fles een leeftijdsaanduiding hebben die aangeeft welke whisky het jongst gerijpt is om die blend te maken. Dit is een whisky om puur van te nippen – het is een uitstekende drank voor na het diner.

Japanse whisky

Een beetje later in het spel dan Ierse en Schotse whisky, heeft Japanse whisky zijn stempel gedrukt op de wereld van sterke dranken door zijn hoge kwalitatieve whisky standaard. Japanse whisky werd gecreëerd om zo dicht mogelijk bij de scotch stijl te smaken en gebruikt gelijkaardige destillatie methodes. De Japanse whisky wordt meestal gedronken in mixdrankjes of met een scheutje sodawater.

Nederlandse Whisky

Ondanks dat whisky niet direct in de Nederlandse cultuur zit, heeft ons land wel een lange geschiedenis met gedistilleerde dranken. Hier werd de kunst van het distilleren ‘herontdekt’, wat leidde tot het ontstaan van jenever en brandewijn. De wereldberoemde drank soorten gin (genever) en brandy (brandewijn) zijn dan ook direct afgeleid uit het Nederlands. De Nederlandse whisky’s hebben we beschreven in een artikel.

Canadese whisky

Net als scotch moet Canadese whisky minstens drie jaar rijpen. Hij is lichter en soepeler dan andere soorten whisky omdat hij een hoog percentage maïs bevat. De meeste Canadese whisky’s zijn gemaakt van maïs en rogge, maar andere kunnen tarwe of gerst bevatten.

Bourbon Whiskey

Bourbon, een whiskey in Amerikaanse stijl, wordt gemaakt van maïs. Om bourbon whiskey genoemd te worden, moet de drank gemaakt zijn van minstens 51% maïs, gerijpt zijn in een nieuw eiken vat en geproduceerd zijn in Amerika. Er is geen minimale rijpingsperiode en de whiskey moet gebotteld worden op 80 proof of meer.

Bourbon is het hoofdingrediënt van mint juleps en je hoeft niet te wachten op de Kentucky Derby om te leren hoe je er een maakt.

Whisky Soorten Bourbon

Tennessee whiskey

Hoewel Tennessee whiskey technisch gezien als bourbon wordt geclassificeerd, zijn sommige distilleerders in de staat daar niet zo happig op. In plaats daarvan gebruiken ze Tennessee whiskey om hun stijl te definiëren. Alle huidige Tennessee whiskey producenten zijn door de staatswet verplicht hun whiskey in Tennessee te produceren en een filterstap te gebruiken die bekend staat als het Lincoln County Process alvorens de whiskey te laten rijpen.

Rogge Whiskey

Rye whiskey wordt in Amerika veel gemaakt met minstens 51% rogge, terwijl de andere ingrediënten maïs en gerst zijn. Het volgt het distillatieproces van bourbon. Rogge die twee jaar of langer heeft gerijpt en niet is versneden, wordt “straight rye whiskey” genoemd. Rye heeft de neiging pittiger van smaak te zijn dan de zoetere, zachtere bourbon.

Blended Whisky

Blended whisky is precies wat de naam aangeeft – het is een mengsel van verschillende soorten whisky, alsook kleurstoffen, aroma’s en zelfs andere granen. Dit soort whisky’s zijn ideaal voor cocktails, omdat het proces ervoor zorgt dat de smaak goed tot zijn recht komt, maar de prijs van de whisky lager ligt.

Whisky Soorten Blended Single Malt

Single Malt Whisky

Single malt whisky moet gemaakt worden van één partij whisky in één distilleerderij. Bovendien moet hij drie jaar rijpen op eikenhout voor hij gebotteld wordt. De term “single malt” komt van de ingrediënten, aangezien het hoofdbestanddeel gemoute gerst is. Deze regels zijn echter niet doorgedrongen tot de distilleerderijen in de VS. In Amerika wordt single malt bijvoorbeeld soms gemaakt van rogge en niet van gerst.

Veelgestelde vragen

 • Welke whiskysoorten zijn er?

  Er bestaan veel verschillende soorten whisky’s. Van bijna alle graansoorten kan whisky worden gemaakt. Zo heb je whisky’s op basis van gerst, rogge en maïs. Er is ook een verschil tussen blended, single malt, single pot still, single grain, en coffey malt whisky’s. Vraag een van onze medewerkers naar de verschillende whisky’s en ontdek jouw favoriet.

 • Wat is het verschil tussen de verschillende whisky soorten?

  De granen die gebruikt worden bij het productieproces van een whisky maken het verschil. Andere granen maken distillaten die anders smaken. Zo smaakt een rogge whisky heel anders dan een gerst whisky.

 • Wat is het verschil tussen een blend en single malt whisky?

  Een single malt whisky wordt altijd in één distilleerderij geproduceerd, terwijl blended whisky’s gemaakt zijn van whisky’s uit meerdere distilleerderijen en/of bestaan uit meerdere graansoorten.

 • Wat is een goede single malt whisky?

  Bekijk hier ons assortiment aan single malt whisky’s en ontdek jouw favoriet!

 • Wat is het verschil tussen single malt en single grain whisky?

  Een single malt whisky moet op basis zijn van gerst, terwijl dit geen vereiste is bij een single grain whisky. Wel moeten beide soorten whisky’s afkomstig zijn uit één distilleerderij.

 • Wat is beter single malt of blended whisky?

  Hoewel er verschillen zijn tussen single malt en blended whisky’s, is de één niet beter dan de ander. Ontdek zelf welke soort whisky jij lekker vindt.

 • Wat betekent single malt?

  Een single malt whisky is een whisky op basis van gerst, die altijd in één distilleerderij wordt gemaakt.

 • Wat is een blend whisky?

  Blends worden gemaakt door whisky’s van verschillende graansoorten en/of distilleerderijen met elkaar te combineren. 90% van alle whisky’s die worden gemaakt zijn blended whisky’s. Er zijn ook blends die bestaan uit verschillende single malt whisky’s, blended malts genoemd, zoals Johnnie Walker Green Label of Old Perth.

 • Is er verschil tussen whisky en scotch?

  Scotch is een benaming voor whisky die voldoet aan de eisen van de Schotse wetgeving. Alle scotch is dus whisky, maar niet alle whisky is scotch.

 • Is er verschil tussen whiskey en bourbon?

  Een whiskey hoeft zich niet aan de verhoudingen van een bourbon te houden. Een bourbon wordt namelijk altijd gemaakt van 51% maïs. De andere 49% is een leuke verrassing.

 • Wat zijn goede blended whisky’s?

  Bekijk hier ons assortiment aan blended whisky’s. Ontdek jouw favoriet!