Alle soorten whisky met jodiumsmaak

Als je naar een restaurant gaat, laat je je graag verrassen door de chef. Een mals stuk vlees op de perfecte manier gegrild of een prachtig kunstwerk op je bord met allerlei onbekende ingrediënten. Elk restaurant is anders en ieder bord voor je neus zorgt voor een nieuwe smaaksensatie. Het is altijd de vraag wat je voorgeschoteld krijgt. Zoet, zout, umami of een beetje van alles. Als je op de menukaart iets met ‘jodiumsmaak’ ziet staan, zou je dat gerecht dan bestellen? Waarschijnlijk niet. Tot het om whisky gaat. Dan is het ineens een smaakbeleving waar je bewust naar zoekt. Daarom hier een uitleg over alle soorten whisky met jodiumsmaak.

Op naar Islay, Schotland

Whisky’s met jodiumsmaak zijn doorgaans rokerige whisky’s. De bekendste plek waar de meest rokerige whisky’s vandaan komen, is de Islay regio in Schotland. Op dit eiland staan momenteel negen actieve distilleerderijen. Vooral de meest zuidelijk gelegen distilleerderijen produceren sterke, rokerige whisky’s met een turfachtige smaak. Tegelijkertijd zorgt dit vaak voor een medicinale smaak in je mond, iets wat lijkt op jodium. Alsof je een verbanddoos opentrekt om iemand te verzorgen. Maar in plaats van iemand te helpen, giet je de inhoud door je mond naar binnen. En dat is dan ineens aangenaam lekker.

Waar komt de jodiumsmaak in whisky vandaan?

Als je in de winter naast een warme zelfgestookte open haard zit, ruik je dan jodium? Waarschijnlijk niet. Toch is de kans dat je bij het drinken van een rokerige whisky wel een jodiumsmaak in je mond krijgt. Of het in ieder geval ruikt. Dat heeft te maken met fenolen, een organische verbinding. Zonder te diep in te gaan op het scheikundige gedeelte van fenolen: kort samengevat is fenol een aromatische alcohol. De turf waarmee de granen van de whisky’s worden gerookt, staan er om bekend een jodiumachtige geur te hebben. Dat zorgt voor een rokerige, maar ook medicinale smaak. De uiteindelijke beleving van een whisky verschilt per persoon.

Welke whisky’s bevatten een jodiumsmaak?

Heb je na het lezen over whisky’s met een jodiumsmaak nog geen idee waarover wij het hebben? Dan is het hoog tijd om eens zo’n whisky te proberen. Eens kijken of jij kunt genieten van deze intense smaken. Probeer daarom eens een whisky uit één van de volgende distilleerderijen:

We horen graag je mening over whisky’s met een jodiumsmaak. Welke vind jij het beste?

Deel dit artikel