Glenfarclas 50 Years Blog

Glenfarclas 50 Jaar Oude Whisky

Eind vorig jaar kondigende Glenfarclas de release aan van een gelimiteerde 50 jaar oude Highland single malt Scotch whisky ter ere van het 50-jarig jubileum van familielid en voorzitter John Grant in de industrie. Deze nieuwe lancering komt slechts enkele dagen nadat zij benoemd zijn tot ‘Schotse Distilleerderij van het Jaar 2023’ tijdens Whisky Magazine’s ‘Icons of Whisky Dinner’.

Glenfarclas 50 Years Single Malt 70cl 50 Doos Open Blog

Het 50-jarig jubileum van Glenfarclas directeur John Grant

Als de oudste familie-distilleerderij in de Speyside is John de vijfde generatie van de Grant familie die het stokje overnam bij Glenfarclas. Dankzij het vooruitzicht van zijn voorouders is de distilleerderij, onder John’s leiding, in staat om een aantal zeldzame single malts te produceren en te bottelen die zeven decennia beslaan, waaronder deze nieuwste uitgave.

John kwam in 1972 in de industrie en begon in 1974 met zijn functie bij Glenfarclas waar hij tijd besteedde aan het leren van verschillende delen van het bedrijf. Vervolgens ontwikkelde hij de internationale verkoopmarkten, voordat hij in 1979 directeur werd en in 2002 voorzitter. In de afgelopen 50 jaar heeft John een belangrijke rol gespeeld in de whiskyindustrie, wat in 1997 werd erkend toen hij een ‘Keeper of the Quaich’ werd, voordat hij in 2021 werd opgenomen in Whisky Magazine’s Hall of Fame.

Glenfarclas 50 Years 50%

  • Fruitig
  • Schotse whisky
  • Single malt whisky
  • 70cl
 7.299,99

Smaakprofiel van de Glenfarclas 50 Years

Met een prachtige koperkleur, die doet denken aan de prachtige stillevens in de distilleerderij, is de Glenfarclas 50 Years gebotteld op 50% ABV en vertelt het verhaal van de distilleerderij via zijn aroma en smaken. Geselecteerd voor botteling door Distillery Manager Callum Fraser en Managing Director Douglas Belford, toont de whisky de vaardigheden van het distilleerderij-team van 50 jaar geleden, geleid door toenmalig Distillery Manager Douglas MacDonald.

Tijdens de rijping van deze whisky, onder leiding van John’s vader George Grant, heeft deze aroma’s van marsepein, amandelen en cederhout gekregen, gevolgd door een zoete en rookachtige geur die overgaat in gestoofde appels en donkere chocolade. Op het palet leiden de rijke fluweelachtige donkere chocolade tonen tot smaken van romige toffee, een mix van diverse fruitschillen en een licht rookachtige en zoete smaak die verrassend is voor een single malt van deze leeftijd. De smaken bedekken de mond en bieden een zachte afdronk die lang blijft hangen.

Door water toe te voegen, evolueert de whisky verder, waardoor er een licht rokerig aroma op de neus en een zoetere, houtachtige smaak op het palet ontstaat.

Deel dit artikel