Alles Over Whisky

Alles over whisky

Er valt van alles te vertellen over whisky. Feitelijk is er een hoop informatie over te vinden, maar ook subjectief raken we er niet over uitgepraat. We discussiëren graag over de geur, smaak en afdronk en lezen graag over distillatieprocessen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, proberen we hier alles over whisky te beantwoorden. Tenminste, we gaan het hebben over onderwerpen waar veel behoefte naar is. Lees je mee?

Is het whisky of whiskey?

Deze vraag is bijna zo oud als de weg naar Rome. Eigenlijk is het heel makkelijk om deze twee spellingen uit elkaar te houden, want allebei zijn namelijk goed. Komt een whiskey uit Ierland? Spel je whiskey altijd met -ey op het einde. Een whisky afkomstig uit ieder ander land, spel je enkel met -y op het einde. Dit vergeet je nooit meer.

De verschillende soorten whisky

Whisky – of whiskey – is niet onder één noemer te vangen. Er zijn enkele verschillende soorten whisky. Op iedere fles whisky vind je precies welke soort whisky het is. Dat is één van de volgende:

Single malt whisky

Een single malt whisky bestaat voornamelijk uit twee kenmerken. Als eerste komt de gehele inhoud van één whiskyfles uit dezelfde distilleerderij. Er kunnen dus alsnog twee soorten Ardbeg whisky in één fles zitten, om de naam single malt te krijgen. Als tweede bestaat een single malt whisky enkel uit gemoute gerst. Voeg je hier ook maar één druppel whisky uit een andere distilleerderij aan toe? Dan is een fles de titel single malt whisky kwijt. 

Blended whisky

Bij een blended whisky voeg je meerdere whisky’s samen, maar deze dienen van andere distilleerderijen te zijn. Een vleugje The Glenmorangie vermengd met de inhoud uit een vat van Lagavulin? Dit is een totaal willekeurige combinatie. De grootste whiskymeesters gaan tot in de kleinste details aan de slag om de mooiste whisky’s samen te brengen. 

Grain whisky

Grain whisky is iets minder bekend dan de hierboven genoemde soorten. In grote lijnen is grain whisky vergelijkbaar met een single malt. Iedere druppel komt namelijk uit dezelfde distilleerderij. Toch is er een degelijk verschil. Zo moet een Schotse grain whisky bestaan uit minimaal 30% gemoute gerst en moet deze minimaal drie jaar rijpen in een eikenhouten vat. Daarnaast mag de gemoute gerst gemengd worden met bijvoorbeeld graan.

Whisky Graan

Single pot whiskey

Single pot whiskey vind je alleen in Ierland. In de volksmond noemen ze dit ook wel pot still whiskey. Ook deze whiskey is vergelijkbaar met een single malt. Toch is ook hier weer een verschil in op te merken. Dat verschil zit in de gebruikte gerst. Zo bestaat single pot whiskey uit zowel gemoute als ongemoute gerst. Single pot whiskey is daardoor vaak meer ‘granig’ van smaak, dan een single malt whiskey. 

Bourbon 

Als laatste op deze lijst is er bourbon. Deze in Amerika gestookte whisky is qua bestanddelen anders dan whisk(e)y uit Schotland of Ierland. Zo bestaat bourbon voor maar liefst 51% uit mais. Ook is er geen minimale rijpingstijd voor bourbon in een vat. De meeste bourbon whisky komen uit Kentucky.

Whisky smaakprofielen

Elke whisky smaakt anders. De ene is vol van smaak, de ander rokerig en weer een ander smaakt fruitig. Toch zijn het allemaal whisky’s. Bij Monk verdelen we alle whisky’s onder de volgende smaakprofielen. Zo heb je vooraf een goede indicatie over wat je van de whisky kan verwachten. Dit zijn de whisky smaakprofielen:

  • Fris en fruitig
  • Fruitig en kruidig
  • Kruidig en rokerig
  • Licht rokerig en kruidig
  • Rijk en vol
  • Rokerig en fris
  • Krachtig en rokerig
  • Granig

Hoe vaak is whisk(e)y gedistilleerd?

Tijdens het distillatieproces van whisky, worden alcohol en water van elkaar gescheiden. Dat gebeurt in koperen stookketels in alle distilleerderijen op de wereld. Ook hier spelen de Ierse en Schotse stokerijen vaak een spelletje met elkaar. Zo zijn de meeste Ierse whiskeys (de oudste distilleerderij stamt overigens uit 1609) vaak driemaal gedistilleerd en Schotse whisky’s tweemaal. Let wel: je vindt ook driemaal gedistilleerde whisky’s in Schotland. In uitzonderlijke gevallen is een whisky viermaal gedistilleerd. Daarnaast zijn er ook whisky’s die bijvoorbeeld 2.7 keer gedistilleerd zijn. Het minimum is in ieder geval twee keer.

Monk Alles Over Whisky 02

Hoe drink je whisky?

Er zijn verschillende manieren om whisky te drinken. Zelf zijn we groot voorstander van het puur drinken van whisky. Het correct drinken gaat om meerdere lagen. Hierbij onze uitleg:

Het glas

Allereerst begint het drinken van whisky met het juiste glas. Het juiste glas (dram) draagt bij aan de totaalbeleving van je whisky. Er zijn speciale whiskyglazen ontwikkeld, waarin jouw whisky het beste tot zijn recht komt. Dit zijn kleine glazen en vaak met een kleine bolling in het glas. Zo circuleren de aroma’s makkelijker door het glas. Ook glijd de whisky zo subtieler in je mond en kan je de grootte van de slok makkelijker reguleren. Draai de whisky rustig rond in je glas (swirlen) en laat de drank tot leven komen in je hand. 

Whisky Glas Zwarte Achtergrond

Ruik…

Voordat je een slok neemt, is het van cruciaal belang om eerst je neus in het glas te steken. Die mag er helemaal in. Ruik aan de whisky en neem alle aroma’s in je op. Draai de whisky nog eens rond en ruik nogmaals. Ontdek de verschillende aroma’s en ga helemaal op in je drank. Welke geuren ruik jij? 

…en proef!

Neem een grote slok whisky en houd de drank in je mond. Laat de whisky van links naar rechts rondgaan, onder je tong en weer terug naar je gehemelte. Probeer tussendoor een flinke teug zuurstof in te ademen en herhaal het proces. De whisky mag rustig een seconde of 20 in je mond blijven, voordat je het doorslikt. Lukt het jou om de verschillende smaken te onderscheiden?

Drink je whisky met of zonder ijsblokjes?

Er zijn twee manieren waarop je whisky kunt drinken. Dit zijn:

  • Neat
  • On the rocks

Dat laatste ken je waarschijnlijk wel van films als James Bond. Hij drinkt zijn whisky graag met ijsblokjes. Een neat whisky is gewoon een glas whisky, rechtstreeks uit de fles. Verder geen gedonder. IJsblokjes in je whisky verdunnen de smaak, waardoor in onze ogen een deel van de smaak verloren gaat. Onze mening hierin is overduidelijk.

En water in je whisky dan?

Heb je al eens iets gehoord over het ‘activeren’ van je whisky? Probeer in plaats van ijsblokjes met een druppelpipet enkele druppels water aan je whisky toe te voegen. Daarmee activeer je je whisky en trek je de aroma’s los uit de whisky. Drie á vier druppels water is voldoende. Als alternatief hierop kan je de whisky een poosje in je handen swirlen. Door de whisky in beweging te brengen, komt er zuurstof bij. Deze zuurstof activeert de whisky ook, zoals dat ook met wijn het geval is. De whisky heeft natuurlijk lang in een fles gezeten, zonder extra zuurstof. Ronddraaien in je glas is daarom haast noodzakelijk te noemen.

Meer weten over whisky?

We kunnen hier tot in het einde der tijden doorpraten over alles wat met whisky te maken heeft. Op zoek naar extra verdieping over een specifiek onderwerp binnen de whisky? Neem eens een kijkje op onze whisky blog. Daar gaan we verder de diepte in.