Singleton 40 Compleet

Singleton of Glen Ord 40 years

De Singleton 40 is de afsluiter van de Epicurean Odyssey serie. Deze trilogie van flessen bevatte eerder al de 38, gebotteld in 2020. Daarna volgde de 39 een jaar later. De release van de Singleton 40 vond plaats in Shanghai, waar in samenwerking met neurowetenschapper Katherine Templar Lewis een tentoonstelling werd gehouden. Deze tentoonstelling, genaamd The Rooms of Maximalism, bestond uit interactieve installaties en kunstwerken, gericht op het stimuleren en verhogen van de 5 zintuigen. Het doel hiervan, gebaseerd op het concept van “Sensorisch Maximalisme”, was om de algehele sensorische beleving van de bezoekers te verhogen voordat, aan het einde van de tentoonstelling, de Singleton 40 werd geproefd.

Rijping

De whiskies uit deze limited edition serie, samengesteld door de Master of Malt Dr. Maureen Robinson, hebben allemaal een lange, experimentele tweede rijping genoten op hervulbare vaten. De Singleton 38 heeft een tweede rijping gehad op ex-sherry en -bourbon vaten. De Singleton 39 genoot deze op een mix van verschillende port, sherry en wijnvaten. Voor de Singleton 40 koos Dr. Robinson echter voor sherry en rum. Deze editie startte met een 12 jaar oude whisky die overgeheveld werd in Oloroso en Pedro Ximenez-vaten. Na een tweede rijping van zo’n 28 jaar, werd er gekozen voor een laatste rijping op meerdere solera vaten van Zacapa, specifiek hun Royal en XO rum.

 

singleton-40-fles+dos

Eindresultaat

Dit alles creëerde een whisky van een diepe amberkleur, met een zachte neus. Een kruidige noot van salie combineert met de rijke zoete geur van gekarameliseerd fruit, toffee en donkere chocolade, met een zachte ondertoon van eiken. Deze tonen komen ook terug in de smaak van de whisky, gebotteld op 45,9% ABV. De Singleton 40 start zoet met lagen van peer, tropisch fruit en toffee, versterkt door de tijd doorgebracht op de rumvaten. Deze rijke, maar gebalanceerde, zoete smaak wordt ondersteund door een vleug van zwarte peper die langzaam opbouwt. Een laatste, licht droge, hint van pure chocolade zorgt voor een volle en lange afdronk. Een paar druppels koud water maakt de zoete smaak van deze whisky wat frisser, maar is zeker geen benodigdheid.

 

Singleton Of Glen Ord 40 years 45,9%

  • Fruitig
  • Schotse whisky
  • Single malt whisky
  • 70cl
 3.749,99
Deel dit artikel