Japanse whisky

16 resultaten

Kirin Fuji Single Grain Japanese Whisky
Yamazaki Distillers Reserve Japanse Single Malt Whisky
Chichibu Ichiro Malt & Grain
Togouchi Sake Cask
Hibiki Japanese Harmony
Nikka Coffe Malt
Miyagikyo Single Malt Japanese
Hakushu Distillers Reserve
Nikka Days
The Chita Single Grain
Yoichi Single Malt
Suntory Toki Blended Whisky
Akashi Single Malt Japanese Whisky
Tenjaku Blended Whisky
Togouchi Single Malt Japanese Whisky
Nikka Whisky From The Barrel

Japanse whisky wordt tegenwoordig vaak in één adem genoemd met Schotse en Ierse. Helemaal aan de andere kant van de wereld op het eiland in de zee, maken ze ook heerlijke whisky’s. Het aantal distilleerderijen op dit eiland is wel en stuk minder. Toch weten deze distilleerderijen vaak te verrassen. Liefhebber van whisky, maar nog nooit een Japanse geproefd? Monk helpt je graag op weg.

Hoe is Japanse whisky ontstaan?

Aan het begin van de vorige eeuw ging Masataka Taketsuru op reis naar Schotland om onderzoek te doen naar whisky. Zijn familie was eigenaar van een sake brouwerij, de traditionele Japanse alcoholische drank. Masataka vond het tijd voor iets anders. In Schotland dook hij distilleerderijen in de Speyside en Campbeltown regio in. Hij moest en zou de kunst van whisky eigen maken. Met zijn opgedane kennis ging hij twee jaar later terug naar Japan.

Terug in Japan was er werk aan de winkel voor Taketsuru. Hoe creëer je een voor jouw land onbekende drank? Daarnaast leed het land onder een naoorlogse (financiële) depressie. Hij werkte eerst in de Kotobukiya distilleerderij, tegenwoordig bekend als Suntory. Daar maakte hij kennis met Shinjiro Tori, die heil zag in het project dat Taketsuru voor ogen had. Samen zetten ze de allereerste whiskydistilleerderij in het land op. Jaren later vertrok Taketsuru bij Tori in verband met botsende visies. Hij richtte zijn eigen distilleerderij op, genaamd Nikka. Tot op de dag van vandaag zijn dit twee gerenommeerde Japanse distilleerderijen.

Japanse gerst

Hoe creëer je een drank waar gerst voor nodig is, als dat niet in je land wordt verbouwd? Juist, dan ga je het importeren. Aangezien de kunst van whisky werd afgekeken in Schotland, besloot men om daar ook de gerst vandaan te halen. Japanse whisky heeft daarom veel gelijkenissen met Schotse whisky. Toch zijn er voldoende andere Japanse geheimen, waardoor er talloze unieke Japanse whisky’s op de markt zijn. 

Mizunara eikenhouten vaten

Veel Japanse whisky’s rijpen in Mizunara eikenhouten vaten. Deze boom groeit enkel in Noord-Japan en delen van China en Rusland. Naast het beperkte groeigebied van deze boom, kent de Mizunara meer obstakels. Zo heeft deze boom minimaal 200 jaar nodig om de juiste grootte te bereiken, om er een whiskyvat van te maken. Ook groeit deze eikenhouten boom niet recht, maar in krommingen. Dat maakt het vervaardigen van vaten er ook niet makkelijker op. Mizunara eikenhouten vaten zijn daarom al snel de duurste eikenhouten vaten ter wereld. Dat maakt vele Japanse whisky’s zeer bijzonder. 

Populaire Japanse distilleerderijen

Japanse whisky neemt aan populariteit steeds verder toe. De echte doorbraak was pas in 2015, toen de Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 werd verkozen tot beste whisky ter wereld. Geen whisky uit Schotland of Ierland aan de top, maar een Japanse. Sindsdien gaat het snel. Momenteel is zo’n 5% van de verkochte whisky’s ter wereld Japans. Hierboven behandelden we al whisky’s van Suntory en Nikka, twee populaire whisky’s. Maar er zijn veel meer distilleerderijen om te ontdekken:

  • Chichibu
  • Eigashima
  • Fuji Gotemba
  • Hakushu
  • Hibiki
  • Karuizawa
  • Komagatake
  • Miyagikyo
  • White Oak
  • Yamazaki
  • Yoichi

Japanse whisky kopen?

Toe aan een nieuwe fles whisky voor in de collectie? Koop eens een fles Japanse whisky. We hopen dat je in ieder geval inspiratie hebt opgedaan, maar voel je geheel vrij om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Om je verder te helpen, schreven we al een blog over de 5 beste Japanse whisky’s in onze ogen. Probeer vooral eens een whisky uit deze lijst om kennis te maken met Japanse whisky.