Beste Whisky Header

De beste whisky

Wat is de beste whisky? Het antwoord op deze vraag is subjectief, als je het ons vraagt. Een groot liefhebber van peated whisky zal het niet snel eens zijn met de verkiezing van een fris en fruitige whisky als beste whisky. Dat geldt ook vice versa. Ieders smaken verschillen en dat is maar goed ook. Er zijn zoveel goede whisky’s, dat je wel even bezig bent om ze allemaal te proeven. Voor deze lijst gebruikten we de International Whisky Competition als leidraad. Dit is één van de vele internationale competities als het gaat om whisky.

Top3 Tiny

Wat is de International Whisky Competition?

Deze competitie is in 2009 opgericht en sindsdien een jaarlijks terugkerend evenement. Tijdens deze competitie worden whisky’s voorzien van een beoordeling. Dat gebeurt door de grootsten ter aarde als het gaat om whisky. Een panel van professionele jury’s binnen het vakgebied testen een grote hoeveelheid whisky’s. Dat doen zij blind, om zo een onbevooroordeeld oordeel te geven over de whisky’s die ze voorgeschoteld krijgen. 

Schaalverdeling punten

Whisky’s krijgen tot maximaal 100 punten, verdeeld over het aanzicht, de geur, smaak en afdronk. Elke jury krijgt een whisky vijf minuten blind geserveerd en dient binnen deze periode een eindoordeel te geven. 

Aanzicht

 • Kleur (0 punten)
 • Visueel aantrekkelijk (5 punten)

Neus

 • Intensiteit en complexiteit (15 punten)
 • Balans in aroma’s (10 punten)
 • Onderscheidend vermogen van de aroma’s (10 punten)

Mond

 • Palet en balans (10 punten)
 • Alcohol, body en complexiteit (10 punten)
 • Onderscheidend vermogen van de smaken (10 punten)
 • Balans tussen de smaken (10 punten)

Afdronk

 • Lengte en afdronk (10 punten)
 • Kwaliteit van de afdronk (10 punten)
Man Proeft Whisky En Geniet

Huidige beste whisky’s volgens de competitie

Dit zijn de beste whisky’s van 2021, de laatste keer dat de International Whisky Competition is gehouden. Volgens de echte whiskykenners moet je deze tien whisky’s in ieder geval eens proeven.

10. Glenmorangie Signet (93.1 – Highlands, Schotland)

We trappen deze lijst af met de Glenmorangie Signet. Deze single malt whisky valt goed in de smaak bij de jury van het afgelopen jaar. Toch is het, met een top tien notering, niet voldoende om gekozen worden tot beste Glenmorangie whisky. Die vind je later in de lijst terug. Toch mag Glenmorangie Signet niet ontbreken in de drankkast van de grootste liefhebbers van whisky.

9. Ardbeg Traigh Bhan 19 Year Old (93.4 – Islay, Schotland)

Ardbeg Traigh Bhan 19 Year Old ondergaat in die zin hetzelfde lot als de eerder genoemde Glenmorangie Signet. Met een mooie notering als negende beste whisky van het jaar 2021, is het toch de op een na beste Ardbeg whisky. Met een mooie leeftijd van 19 jaar oud is het in ieder geval de moeite waard geweest om te wachten op deze rokerige whisky.

8. Dewar’s Double Double 21 Year Old (93.6 – Schotland)

Dewar’s Double Double 21 Year Old is een blended whisky uit Schotland. In deze whisky proef je de gebruikte Oloroso sherryvaten. Subtiele hints van kaneel en rijp boomgaardfruit gaan gepaard met een subtiele afdronk. Alle gebruikte whisky’s in deze blend zijn minimaal 21 jaar oud.

7. Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength (93.7 – Taiwan)

Taiwanese whisky’s hebben in 2021 een goed jaar gedraaid. In de top tien van afgelopen jaar staan maar liefst drie whisky’s uit dit land, waarvan dit de eerste is. Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength – een hele mond vol – scoort goed! Zowel een zoetje, spice als noten ontdek je terug. Deze single malt whisky heeft het allemaal.

6. Maker’s Mark Private Selection: Recipe 2 (93.8 – Kentucky, USA)

Zie hier voor je, de Maker’s Mark Private Selection: Recipe 2. Met een mooie zesde plaats is deze bourbon uit Kentucky de hoogst genoteerde Amerikaanse drank op deze lijst. En niet zonder reden. Maker’s Mark brengt al jaren de heerlijkste bourbons voort. Dit merk herken je aan de unieke handmatig met rode waxlaag gemarkeerde dop. Tijdens een dram van deze bourbon ontdek je waarom deze fles zo geliefd is.

5. King Car 40th Anniversary Selected Wine Cask Matured Single Malt (94 – Taiwan)

We vertelden je al dat de Taiwanese whisky’s het goed doen. Deze whisky is gerijpt op een exclusief Frans wijnvat en dat werpt zijn vruchten af. Het enige nadeel van deze fles is het prijskaartje, aangezien er maar een beperkt aantal flessen in omloop zijn. Het ideale cadeau voor de échte liefhebber van whisky. Begin daarvoor als groep maar vast te sparen.

4. Kavalan Artist Series: Paul Chiang Peated Single Cask Strength (94.6 – Taiwan)

Toch zit kwaliteit lang niet altijd in het prijskaartje. Kavalan Artist Series: Paul Chiang Peated Single Cask Strength is namelijk de best gewaardeerde Taiwanese whisky van afgelopen jaar. Verkrijgbaar tegen een aanzienlijk lagere prijs dan zijn voorganger op plek vijf. Een robuuste, Taiwanese single malt whisky, met een uitgebreid maar gebalanceerd palet voor smaak en geur.

3. Dewar’s Double Double 32 Year Old (95 – Schotland)

We zijn aangekomen bij de drie beste whisky’s van 2021. Op plek drie vind je een Schotse blended whisky van maar liefst 32 jaar oud. Net als Glenmorangie en Ardbeg is dit de tweede Dewar whisky in de top tien van afgelopen jaar. Met een score van maar liefst 95 uit 100 punten is er weinig aan te merken op deze blended whisky.

2. Glenmorangie Vintage 1997 (95.1 – Highlands, Schotland)

Het was nog even wachten op de volgende, en daarmee beste, Glenmorangie op de lijst. Daarmee dus ook de best beoordeelde. Glenmorangie Vintage 1997 gaat net iets voorbij de Dewar Double Double 32 Year Old. Ook deze whisky heeft een prijskaartje waar je U tegen zegt. Maar dan heb je echt een topper in je handen.

1. Ardbeg Uigeadail (95.9 – Islay, Schotland)

De onbetwiste nummer één van afgelopen jaar is Ardbeg Uigeadail. Deze whisky gaat ruim voor op de nummer twee en dat is uniek te noemen. Ardbeg Uigeadail is een krachtige, rokerige single malt whisky van het Schotse eiland Islay. Met een uiterst betaalbare prijs is het voor vrijwel iedereen toegankelijk om eens te pronken met een prijswinnaar. 

Veelgestelde vragen

 • Wat is de beste Ierse whiskey?

  Ierse whiskey’s zijn standaard drie keer gedistilleerd en zacht van smaak. Er bestaan heel veel verschillende Ierse whiskey’s. Ontdek ons assortiment aan Ierse whiskey en vind zelf jouw favoriet.

 • Wat is de beste Schotse whisky?

  Schotse whisky is zacht, zoet of rokerig van smaak. Er bestaan heel veel verschillende Schotse whisky’s. Ontdek ons assortiment aan Schotse whisky en vind zelf jouw favoriet.

 • Wat is de beste Japanse whisky?

  Bekijk hier ons assortiment aan Japanse whisky en ontdek jouw favoriet!

 • Wat is de beste Amerikaanse bourbon/whiskey?

  In Amerikaanse bourbons en whiskey’s zijn erg veel smaken te ontdekken. Bourbons bestaan namelijk voor 51% uit maïs en de andere 49% is een verrassing. Er zijn veel verschillende Amerikaanse whiskey en bourbon soorten. Ontdek ons assortiment en vind zelf jouw favoriet.  

 • Wat is goede, betaalbare whisky?

  Er zijn veel goede, betaalbare whisky’s. Bekijk ons assortiment van whisky’s onder de €50.

 • Wat zijn de top tien beste whisky’s?

  Onze 10 best verkochte whisky’s van het moment zijn:

  1. Ardnamurchan AD/10.21:06
  2. Glendronach 12 years
  3. Glenfarclas 12 years
  4. Caol Ila 12 years
  5. Talisker Port Ruighe
  6. Classic of Islay
  7. Dalwhinnie 15 years
  8. Ardbeg 10 years
  9. Glenfarclas 15 years
  10. Old Pulteney 12 years
 • Wat is de beste single malt whisky?

  De ene single malt whisky is de andere niet. Er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat iedere single malt een andere smaak heeft. De een is zoet, de ander kruidig, en de ander rokerig. Ontdek ons assortiment en vind zelf jouw favoriet.

 • Wat is de beste blended whisky?

  Een blended whisky wordt gemaakt door verschillende graansoorten en whisky’s van verschillende distilleerderijen samen te voegen. Er zijn veel verschillende blended whisky’s. Ontdek ons assortiment en vind zelf jouw favoriet.

 • Wat is de duurste whisky ter wereld?

  De duurste fles whisky is verkocht voor $2.3 miljoen. Dit is een 60 jaar oude Macallan gedistilleerd in 1926. Deze fles is met de hand geschilderd door een Ierse artiest.

 • Wat maakt een whisky duur?

  De prijs van een whisky wordt opgebouwd door de lengte van het productieproces en de rijping, de gebruikte vaten, de ingrediënten en de exclusiviteit van het product.

 • Wat is het verschil tussen goede en slechte whisky’s?

  Een slechte whisky bestaat eigenlijk niet, maar smaken verschillen. Proef en ontdek wat je zelf lekker vindt.