De 5 zeldzaamste whisky’s ter wereld

Sommige whisky’s worden in grote massa’s geproduceerd. Andere whisky’s krijgen slechts een beperkte oplage. En van een heel klein aantal whisky’s zijn slechts enkele flessen gemaakt. Een paar flessen nemen daarin echt het voortouw. Die whisky’s zijn zo zeldzaam, dat ook wij ze niet in het assortiment hebben. Whisky’s om van te blijven dromen. Misschien dat je ooit in je leven de mogelijkheid krijgt om er één slok van te drinken. Waarschijnlijk blijft het bij die droom. Dit zijn de 5 van de zeldzaamste whisky’s ter wereld.

Yamazaki 55 Year Old

Bovenaan de lijst van meest zeldzame whisky’s ter wereld staat de Yamazaki 55 Year Old. Een Japanse whisky uit de Suntory distilleerderij. Deze whisky heeft maar liefst 55 jaar gerijpt, voordat deze is gebotteld. De prijs van deze fles whisky schommelt de laatste twee jaar ietwat. Verwacht dat je voor één fles van 750ml zo’n €650.000,- tot €850.000,- neerlegt. Van elke slok die je neemt, kan je makkelijk een nieuwe auto kopen.

Yamazaki 50 Year Old

Als tweede op de lijst staat de Yamazaki 50 Year Old. Dezelfde soort whisky uit dezelfde distilleerderij, maar dan vijf jaar eerder gebotteld. Maakt dat uit voor de prijs? Uiteindelijk niet. Reken er maar op dat je voor een fles van deze zeldzame whisky ook bijna zeven ton neerlegt. Vooral begin 2022 is deze fles in populariteit – en dus prijs – toegenomen.

Yamazaki 35 Year Old

De top drie maken we af met opnieuw een Yamazaki whisky. Vooral de afgelopen 24 maanden is dit een goede whisky geweest om in je bezit te hebben. Eind 2020 ging een fles van deze 35 jaar oude whisky nog voor minder dan een ton over de toonbank. Nu betaal je zo’n €180.000,- voor een fles. Dat is haast een verdubbeling in waarde!

The Macallan Lalique 62 Year Old

Na een stevige Japanse top drie, verlaten we het eiland voor Schotland. We brengen een bezoekje aan The Macallan, een bekende Schotse distilleerderij. Hiermee komen we direct bij de oudste whisky op de lijst. Deze fles rijpte niet minder dan 62 jaar. Dat zorgt voor een hedendaags prijskaartje van €170.000,- per fles.

The Macallan Lalique 50 Year Old

Met de laatste zeldzame whisky op de lijst blijven we bij The Macallan in Schotland. The Macallan Lalique 50 Year Old rijpte maar liefst een halve eeuw, voordat deze is gebotteld. De prijs van deze whisky is een stuk lager dan bovenstaande twee whisky’s, maar alsnog hoog genoeg om veilig van een afstand te bewonderen. De prijs van een fles The Macallan Lalique 50 Year Old schommelt tussen €130.000,- en €160.000,- per fles.

Zijn er meer zeldzame whisky’s?

Naast bovenstaande whisky’s zijn er nog duurdere flessen verkrijgbaar. Het gaat daarbij soms om whisky’s met daarin verwerkte diamanten of andere kostbare stenen. Dat gaat ver voorbij aan de smaak van de whisky in de fles. In de toekomst duiken we dieper in op deze duurdere whisky’s. Nog niet uitgelezen? Lees hier alles over whisky!

Deel dit artikel