Ouste Distillerij Ierland Header

Wat is de oudste whiskey distilleerderij in Ierland?

Whiskey is ouder dan je waarschijnlijk denkt. Al tijdens de middeleeuwen en in de renaissance zijn er omschrijvingen gevonden van dranken die lijken op whiskey. Op welke manier de drank in deze periode werd gemaakt, is onbekend. In die tijd bestond er nog niet zoiets als een licentie, waarmee distilleerderijen legaal whiskey mochten stoken. Waarschijnlijk was het resultaat ontstaan uit experimenterend houtje, touwtje werk.

De mensen werden er uiteindelijk dronken van. Het duurde nog enkele eeuwen voordat men daadwerkelijk wist wat men aan het doen was. Tegenwoordig is het een breed uitgestrekte, maar nobele kunst om een heerlijke whiskey te produceren. Maar wie begon daarmee in Ierland? Of beter gezegd: wat is de oudste whiskey distilleerderij in Ierland?

Het begon officieel in 1608

We moeten ruim vier eeuwen terug in de tijd om bij de eerste legale whiskey distilleerderij uit te komen. Al in 1608 werd de allereerste licentie uitgereikt aan een distilleerderij. Dat gebeurde niet helemaal in Ierland, maar in het Noord-Ierse Bushmills. Hier vind je de Old Bushmills Distillery. Men produceerde hier al whiskey, voordat je over-over-over-over-overgrootvader werd geboren. Zo is de Bushmills distilleerderij niet alleen de oudste whiskey distilleerderij in Ierland, maar verifieerbaar de oudste ter wereld.

Verspreid over de wereld zijn er meerdere distilleerderijen die deze titel claimen. Toch is er geen enkele andere distilleerderij die dit met een certificaat kan aantonen. Ook de grootste kenners en historici zijn het eens over de titel van Bushmills. 

Ouste Whisky Distillerij Van Ierland

Hoe is de Bushmills distilleerderij ontstaan?

Hoe de Bushmills distilleerderij is ontstaan, is vrij onduidelijk. Al voor het jaar 1608 werd in de regio gesproken over iets wat op whiskey lijkt. Zo gaf Sir Robert Savage, eigenaar van de stad Bushmills in het jaar 1276, zijn troepen het drankje aqua vitae. In de lokale volksmond vertaalt dit zich naar ‘levenswater’. In het jaar 1490 werd in het manuscript ‘Book of Leinster’ gesproken over een lokaal geproduceerde drank in Bushmills. Allemaal mogelijke verwijzingen naar eerste whiskeys. Zeker weten doen we dat niet. Aan het begin van de 17e eeuw is men begonnen met het bouwen van de Bushmills distilleerderij, waarna zoals hierboven beschreven in 1608 een officiële licentie in ontvangst is genomen. 

Hoe produceerde men toen whiskey?

Nou, dat ging eigenlijk op dezelfde manier zoals het nu gaat. Waarschijnlijk is daarom ook al in 1608 deze licentie uitgereikt aan Bushmills. Op de site van Bushmills pronken ze trots met de titel van oudste distilleerderij ter wereld. Ook geven ze aan dat Bushmills whiskey nog steeds volgens dezelfde eeuwenoude traditie wordt geproduceerd. De edele kunst van whiskey produceren is er van generatie op generatie overgegaan. Zo gebruiken ze er tot op de dag van vandaag nog steeds dezelfde technieken. Daarin zijn hoogstens, met vernieuwde kennis, minuscule aanpassingen gedaan. 

Wat doet Bushmills tegenwoordig?

Voornamelijk veel whiskey produceren! Omdat Bushmills de oudste distilleerderij in Ierland is, is het een heuse trekpleister voor toeristen. Op jaarlijkse basis bezoeken meer dan 120.000 mensen deze distilleerderij om een kijkje te nemen tussen de eeuwenoude muren. Daarnaast produceert men hier zo’n 4,5 miljoen liter whiskey per jaar, zowel blended als single malt. Inmiddels is de Bushmills distilleerderij meerdere malen van eigenaar veranderd. Zo is de distilleerderij in het jaar 1860 voor 500 pond verkocht. Tijdens de overname in 2005 is er zo’n 200 miljoen pond neergelegd voor het gebouw. Een aanzienlijk verschil!

Zelf Bushmills proberen?

Benieuwd hoe zo’n whiskey smaakt na 400 jaar ervaring? Probeer zelf eens een Bushmills whiskey uit ons assortiment. Deze whiskeys, zowel de blended als single malts, zijn bijna allemaal fruitig van smaak. Zachte whiskeys op een traditionele manier gebrouwen. Ontdek het zelf bij Monk.

Deel dit artikel