whisky nederland

Welke soorten Nederlandse whisky zijn er?

Whisky is niet per se gelinkt aan Nederland. Het is een drank dat sterk is verweven in de Schotse, Ierse en Amerikaanse cultuur. Toch zijn er steeds meer landen waar whisky distilleerderijen in opkomst zijn. Nederland is daar één van.

Ondanks dat whisky niet direct in de Nederlandse cultuur zit, heeft ons land wel een lange geschiedenis met gedistilleerde dranken. Hier werd de kunst van het distilleren ‘herontdekt’, wat leidde tot het ontstaan van jenever en brandewijn. De wereldberoemde drank soorten gin (genever) en brandy (brandewijn) zijn dan ook direct afgeleid uit het Nederlands.

Frysk Hynder uit Friesland

Frysk Hynder is een elegant whiskymerk dat uit Friesland komt. Dit bedrijf heeft een lange geschiedenis in het brouwen van bieren. De Us Heit Distillery in Bolsward is een zeer bekend product binnen de provincie.

Voor bier is gerst nodig, toevalligerwijs ook het hoofdingrediënt van malt whisky. Met alle expertise op het gebied van gerst is het bruggetje naar whisky snel gemaakt. 

Frysk Hynder gaat voor het hogere segment door het distillaat te rijpen op rode wijnvaten. Dit geeft het extra smaak en lagering. Er wordt gedurende de rijping van 3 jaar zoete tonen van gedroogd fruit uit het vat gehaald. Dit is ook beschikbaar in extra sterke cash strength uitvoering, voor de echte whiskyliefhebber.

Nederlandse whisky’s

Millstone

De Zuidam Distillery uit Noord-Brabant neemt het maken van whisky ook zeer serieus. Er is hier wat meer keuze beschikbaar in vergelijking tot de Friese collega’s. Zo kan je kiezen tussen whisky’s die 5 of 10 jaar op een vat hebben gerijpt.

Voor de puristen, is de Millstone 100 Rye een echte aanrader. Deze Nederlandse whisky is volledig gemaakt van rogge. Dit geeft het een kruidiger karakter. 

Dankzij de vakbekwaamheid van de Brabantse distilleerderij wordt het in kleine oplages gestookt. Het heeft 100 maanden mogen rijpen op nieuwe Amerikaanse witte eikenhouten vaten. Hierdoor komen romige smaken samen met het kruidige karakter van het rogge. Een harmonieuze en complete whisky.

Je kan ook kiezen uit een peated variant voor extra pit en rokerigheid. Daarnaast zijn er ook speciale vatrijpingen. Bijvoorbeeld op ex-sherry vaten: zowel bij Oloroso sherry als PX sherry.

millstone whisky nederland

Whisky op z’n Rotterdams bij Cley Distillery

Sinds 2015 wordt ook in Rotterdam whisky gemaakt. Precies zoals je het gewend bent: op de eigenwijze Rotterdamse methode. Initiatiefnemer Paul den Dunk is zelf nooit in Schotland geweest, en misschien wel bewust. Hij wil het op de authentieke Hollandse manier doen.

Nederlandse whisky gemaakt vanuit de Nederlandse gedachtengang. Er zijn verschillende soorten beschikbaar. Zoals een Dutch single malt whisky of een wat kruidige rye whisky. Er zijn ook verschillende vatrijpingen toegepast, zoals de Islay cask finish.

Regionale initiatieven

Naast de grote distilleerderijen zijn er veel regionale initiatieven. In alle hoeken van ons land zijn liefhebbers aan het experimenteren geslagen. Na een aantal pogingen hebben een aantal van deze liefhebbers een Nederlandse whisky op de markt gebracht.

Laten we beginnen op de Veluwe.

Hier wordt Lange Juffer whisky gemaakt. Deze is gemaakt van graan dat wordt gemout in de Achterhoek. Het is samengevoegd met helder water vanaf de Veluwe, misschien wel Nederlands mooiste en grootste natuurgebied. Na een rijping op eikenhout ontstaat een whisky met smaken van: heidehoning, chocolade en toffee.

Iets verder naar het Oosten in Twente

Ietsjes verder naar het Oosten, in Twente, timmert Stokerij Sculte ook druk aan de weg. Zij onderscheiden zich door zelf de vaten te maken. Deze whisky wordt dus op vaten gerijpt die nog niet eerder zijn gebruikt. Boordevol smaken en ook nog eens lokaal: de vaten worden gemaakt van de Twentse eikenboom.

Veelgestelde vragen

  • Wordt er whisky in Nederland gemaakt?

    Er wordt whisky in Nederland gemaakt. Er zijn meerdere distilleerderijen die het grootschalig aanpakken. Je kan kiezen uit single malts, single casks, blended of rye whisky’s.

  • Welke soorten Nederlandse whisky’s zijn er?

    Je kan kiezen uit de meest voorkomende whiskysoorten. Denk aan single malt, blended, rye of single cask whisky’s. Er is ook veel variatie tussen vatrijpingen. Er zijn hierdoor veel verschillende smaakprofielen om uit te kiezen.

  • Maken ze gebruik van vatrijping bij Nederlandse whisky?

    Ook Nederlandse whisky’s worden gerijpt op houten vaten. Een whisky krijgt hierdoor zijn iconische bruine kleur. Daarnaast wordt de smaak ook soepeler.

Deel dit artikel