Cask Strength Whisky

Wat is cask strength whisky?

Het maakt niet uit welke whisky je drinkt. Zolang de drank in het glas voor je neus de naam whisky draagt, is het alcoholpercentage minimaal 40%. Veel whisky’s bevatten tussen 40% en 50% alcohol. Aan de andere kant zijn er ook whisky’s boven de 60% en soms zelfs 70% alcohol. Een aanzienlijk verschil in smaak en ervaring. Whisky’s met een hoger alcoholpercentage zijn soms cask strength. Deze term kom je regelmatig tegen in de whiskywereld. Maar wat is cask strength whisky precies?

Cask strength whisky in de praktijk

Als je cask strength letterlijk vertaalt naar het Nederlands, krijg je vatsterkte. Die term geeft eigenlijk al aan wat je kunt verwachten van een cask strength whisky. Zie je namelijk cask strength of C.S. op een fles staan? Dan zie je ernaast het alcoholvolume waarin de whisky is gerijpt in het vat. Vervolgens is de whisky uit het vat rechtstreeks uit het vat overgegoten in een fles. De inhoud is niet aangelengd met water, zoals dat met veel andere whisky’s wel het geval is. Cask strength whisky bevat vaak een alcoholpercentage tussen 55% – 65%.

Whisky Hoge Prijs Segment Duur

Hoe drink je cask strength whisky?

Zelfs een zachte whisky met een alcoholpercentage van 40% kan al goed branden in je keel. Whisky is simpelweg een krachtige drank. Als je nooit eerder cask strength hebt gedronken, kan zo’n whisky een flinke klap uitdelen. Het mooie van deze whisky is dat je zelf bepaalt hoe sterk je de whisky drinkt. Voeg naar wens een paar druppels of zelfs een scheutje water toe aan de whisky. Zo maak je de whisky iets zachter en dus beter drinkbaar. Het is uiteraard ook mogelijk om een cask strength whisky puur te drinken. Wees vrij om te experimenteren.

Cley Cask Strength 52%

  • Nederlandse whisky
  • Single malt whisky
  • 50cl
 46,99 Bekijk product

Dingle Fifth Cask Strength 59,5%

  • Ierse whiskey
  • Single pot still whiskey
  • 70cl
 183,99

Westward Cask Strength Whiskey 62,5%

  • Amerikaanse whiskey
  • Single malt whisky
  • 70cl
 107,99

Cask strength whisky kopen?

Van plan om eens een cask strength whisky te kopen? Houd er rekening mee dat de prijzen van deze whisky’s gemiddeld hoger zijn dan normale whisky’s, dat is in de geschiedenis van whisky niet anders geweest. Doordat cask strength niet is aangelengd met water, halen distilleerderijen minder flessen uit één vat. Dat verschil moeten ze ergens compenseren. Toch eens proberen? 

Deel dit artikel