Cranachan 1

Recept: Schotse Cranachan

In samenwerking met : www.deleukstetaarten.nl posten we dit recept waar uiteraard whisky bij betrokken is!

 

Cranachan

Wanneer de feestdagen om de hoek staan, betekent dat voor veel mensen dat er ook veel diners op de planning staan. Een essentieel onderdeel van ieder etentje is uiteraard de afsluiting in de vorm van het dessert, zoals een taart of cake. Hiermee worden de puntjes op de ‘i’ van de maaltijd gezet en kan iedereen de laatste ruimte in zijn buik vullen. Ben je nog op zoek naar een goed recept voor jouw aankomende diner? In dit artikel lichten we een heerlijk dessert toe waarin whisky verwerkt is, namelijk: Schotse Cranachan. 

Cranachan 1

Benodigdheden

De ingrediënten voor zes personen zijn als volgt:

  • Whisky (drie eetlepels)
  • Havervlokken (75 gram)
  • Frambozen (350 gram)
  • Verse slagroom (450 gram)
  • Ongezouten roomboter (30 gram)
  • Kristalsuiker (3 eetlepels)
  • Honing (drie eetlepels)

Bereidingswijze

Dit dessert bestaat uit verschillende lagen die afgewisseld worden in een glas. In de volgende stappen lichten we toe hoe de afzonderlijke lagen gemaakt kunnen worden. 

Stap 1: De havervlokken

Smelt allereerst de boter samen met de suiker in een koekenpan. Voeg vervolgens de havervlokken toe. Bak dit een aantal minuten op middelhoog vuur en schep voortdurend om. Laat de havervlokken daarna afkoelen op een bord. 

Stap 2: De frambozen

Terwijl de havervlokken afkoelen, is het tijd om aan de slag te gaan met de frambozen. Pureer deze met een staafmixer voor een heerlijke frambozensaus. 

Frambozen

Stap 3: De room

Klop daarna de slagroom stijf in een beslagkom. Meng hier de whisky en honing doorheen voor een lekker roommengsel. 

Stap 4: Tijd om te serveren

Pak mooie glazen om het dessert in te serveren. Voeg vervolgens om de beurt een laag van het roommengsel, de afgekoelde havervlokken en de frambozensaus toe. Garneer met een aantal losse frambozen (of ander rood fruit) en geniet van een klassiek Schots dessert. Eet smakelijk!

Whisky 2
Deel dit artikel