PXL 20231009 161033552

Diageo Special Releases 2023

Op maandag 9 oktober presenteerde Diageo hun Special Release 2023 in Leersum. Uiteraard waren wij, Eline en Steven, van Monk van de partij!  Het was een stukje reizen vanuit Groningen, maar dat was het zeker waard.  Alleen al de locatie en de ontvangst waren super. Bij aankomst op Parc Broekhuizen kregen wij een alcoholvrije gin-tonic gemaakt met Seedlip Garden 108. Hierna volgde een leuke introductie over de geschiedenis van Diageo’s Special Releases, die al sinds 2001 jaarlijks op de markt komen. Het thema van dit jaar, ‘Spirited Xchange’, werd ook uitgelegd. De master blender die deze collectie heeft gecureerd, Dr. Stuart Morrison, werd ook besproken.

PXL 20231009 120741944

Na de opening was het natuurlijk tijd om te gaan proeven, de gasten werden hiervoor in vier groepen opgesplitst. Iedere fles werd voorafgegaan door een kort optreden van een danser, in het gekozen thema van de fles. Hierna volgde een uitleg over de whisky door een van de ambassadeurs van Diageo.. Er werd natuurlijk ook aandacht geschonken aan de kunstenaars die de etiketten hebben ontworpen. Na een beetje tijd om te neuzen en te proeven, kwam er een klein gerechtje voor iedereen om te combineren met de whisky in ons glas. Daarna hadden we tijd om te genieten van de whisky, met elkaar te overleggen en smaaknotities te maken.

PXL 20231009 124014826

Wij begonnen de middag in de ruimte van Glenkinchie en Mortlach. Beide whisky’s waren Aziatisch in thema. The Floral Treasure was een 27 jaar oude Glenkinchie, een erg zachte, florale whisky met noten van granen en citrus. Deze werd opgevolgd door The Katana’s Edge, een Mortlach zonder leeftijd. De Mortlach draait vooral om de rijping op de vaten, pinot noir en Kanosuke whisky. Typisch Mortlach-vlezig, met duidelijk aanwezige tannines en een invloed van zwarte thee. 

PXL 20231009 131035008

Bij het wisselen van kamers kwamen wij terecht in de kamer waar een saxofonist op ons stond te wachten. Hij speelde een prachtig stuk jazz, waarna we een toelichting kregen over The Jazz Crescendo. Een 10 jaar oude Clynelish op first fill bourbon barrels, een ware ode aan de gebruikte vaten en zeker passend bij de naam. De whisky had een typische bourbon vanillesmaak die combineert met mout en shortbread. Aansluitend volgde een wel erg bijzondere ervaring: The Origami Kite. De eerste publieke uitgave van Roseisle, een eco-vriendelijke super-distilleerderij vlakbij Elgin in Morayshire. Deze 12 jaar oude single malt is licht en fris, met invloeden van gras, walnoten, graan en boomgaardvruchten.

PXL 20231009 153638947

Na een korte pauze met een kopje koffie en in goed gezelschap, mochten wij door naar de volgende ruimte. Hier klonken de tonen van Franse jazz met een zwoele stem uit de luidsprekers, terwijl wij genoten van de Singleton of Glendullan’s creatie: The Silken Gown. Een 14 jaar oude single malt met een finish op Chardonnay de Bourgogne eikenhouten vaten. De geur van vers gemaaid gras en witte druiven ging gepaard met een smaak van witte chocolade en vers hout. Hierop volgde The Wild Explorer. Er zijn nu al meer dan 20 Talisker single malts voorgekomen in de Special Releases, met een goede reden. Dit keer werd er opnieuw een prachtige whisky uit Carbost gepresenteerd. De finish op tawny, ruby en white portvaten geeft de typisch maritieme en licht rokerige smaak van Talisker een flinke laag van kandijsuiker en gekonfijt fruit mee, met een droge en warm-rokerige afdronk.

PXL 20231009 160520128

Toen stonden de laatste twee whisky’s van de middag alweer op ons te wachten. Eerst The Sound Of Calypso, een 11 jaar oude Oban. De finish voor deze single malt waren rumvaten waar voorheen Caribische potstill-rum in had gezeten. Deze invloed is zeker terug te vinden, met geuren en smaken van gekonfijte ananas, kokos, banaan en mout. De finish is lekker kruidig. Dit gaf een laatste beetje zoetheid en zachtheid, voor we aan de krachtpatser van de collectie konden beginnen. The Ink Of Legends. Een Lagavulin van 12 jaar oud met een finish op Don Julio añejo tequila-vaten. Dat Lagavulin goed samengaat met een finish op agave-based spirits wisten we natuurlijk al door de Islay Jazz botteling op mezcal van een aantal jaren geleden. Dit is echter de eerste keer dat Lagavulin is gefinisht op tequila. Het resultaat is een prachtige combinatie tussen het rokerige karakter van Lagavulin met de medicinale smaak van tequila, met een klein laagje zoet van citrus en siroop. De finish van deze single malt doet denken aan tabak.

PXL 20231009 144952616

Het was een prachtige ervaring, met natuurlijk dank aan Diageo voor de uitnodiging. De Special Releases zijn binnenkort bij ons in de winkel en op de webshop te verkrijgen, kom je langs?

Deel dit artikel