Wat is straight bourbon?

Je loopt langs een stelling whiskey’s en ziet straight bourbon op de flessen staan. Waar staat deze term voor? Handig om te weten, want het is een keurmerk voor kwalitatief hoogstaande whiskey.

Allereerst is een bourbon een echt Amerikaans product, want het moet in de Verenigde Staten worden gemaakt. 

Amerikaanse whiskey’s zijn heel divers

Er is veel diversiteit in Amerikaanse whiskey. De bekendste stijl is bourbon (gemaakt met minimaal 51% maïs) maar ook rye whiskey (gemaakt met minimaal 51% rogge) is populair. Vaak worden er meerdere graansoorten gebruikt (tarwe, maïs, rogge, gerst). Er worden tegenwoordig ook veel single malts geproduceerd in Amerika.

Een straight bourbon whiskey moet voor ten minste 51% uit maïs bestaan. Maïs bepaalt dus voor een groot gedeelte het uiteindelijke smaakprofiel. Toch mag een bourbon niet volledig uit maïs gemaakt worden. Het maximale percentage is 79%. Wordt een whiskey van 100% maïs gemaakt? Dan noem je het een corn whiskey.

Lijkt veel op Tennessee whiskey

Bourbon en Tennessee whiskey hebben veel overeenkomsten. Ze moeten beide voor ten minste 51% uit maïs bestaan en minimaal 2 jaar op geroosterde vaten rijpen. Het grote verschil tussen bourbon en Tennessee whiskey is filtering. De distilleerderijen uit Tennessee filteren de whiskey door een grote stapel houtskool, om de smaak te verzachten.

Meer nadruk op rijpingstijd

Een bourbon is wettelijk verplicht om op nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten te rijpen. Deze vaten moeten van binnen geroosterd worden. Dit zorgt ervoor dat bepaalde bestanddelen van het hout karameliseren en de poriën van het hout open staan om smaken vrij te geven

Amerikaans eikenhout bevat al veel smaak van zichzelf. Met de getoaste en gebrande elementen krijgt de bourbon sneller een warme en romige smaak. Erg fijn om te drinken. Vooral voor de liefhebbers van toegankelijke smaken.

In principe heeft bourbon geen verplichte rijpingstijd. Dat is anders met een straight bourbon. Deze moet ten minste twee jaar in de nieuwe eikenhouten vaten rijpen. Anders mag het niet het ‘straight’ label dragen.

Het alcoholpercentage is precisiewerk

Wanneer bourbon wordt gedistilleerd, mag het alcoholpercentage niet boven de 80% komen. Deze regel zorgt ervoor dat niet al het karakter van de granen verdwijnt. Distillaten met een hoger alcoholgehalte zullen een veel neutralere smaak hebben. Zo kun je beter het verschil tussen een bourbon met veel rogge of tarwe proeven.

Veelgestelde vragen

  • Waar wordt straight bourbon van gemaakt?

    Straight bourbon wordt net als andere whiskey’s van graan gemaakt. Het verschil is dat bourbon grotendeels uit maïs gemaakt moet worden.

  • Moet bourbon in Amerika worden gemaakt?

    Een straight bourbon whiskey moet verplicht in de Verenigde Staten van Amerika gemaakt worden. Dit staat vastgelegd in de federale wet van Amerika.

  • Waar smaakt bourbon naar?

    Door het gebruik van maïs en nieuwe geroosterde houten vaten heeft bourbon een zachte en warme smaak. Vooral geliefd bij liefhebbers van vanille, karamel en toffee.

Deel dit artikel