Wat is bourbon whiskey?

Elke bourbon is een whiskey, maar niet elke whiskey is een bourbon. Voordat een whiskey de bekende naam mag dragen, moet het aan een paar regels voldoen. Er zijn namelijk strenge productievoorschriften voor bourbon. 

Je mag een whiskey dus niet zomaar bourbon noemen. Aan welke voorwaarden moet het dan voldoen? En wat is het verschil met andere whiskeysoorten? Je komt erachter in deze blog!

51% maïs op de mashbill

Bij het samenstellen van de mash, de pap waar uiteindelijk whiskey van wordt gemaakt, moet er ten minste 51% maïs gebruikt worden. Het maximale percentage maïs is 79%. Een bourbon bestaat dus uit meerdere graansoorten. Sommige andere populaire whiskysoorten, zoals single malt, bestaan volledig uit gemoute gerst.

Bourbons mogen dus ook rogge, tarwe, gerst of andere granen bevatten. Zo bestaat er meer variatie tussen de onderlinge smaakprofielen. Omdat het overgrote deel uit maïs bestaat, heeft bourbon een zoetere smaak dan andere soorten whiskey.

Echte Amerikaanse whiskey

Volgens de wet mag een whiskey alleen bourbon heten als het in de Verenigde Staten wordt geproduceerd. Het hoeft niet per se in de staat Kentucky gemaakt te worden. Bourbon wordt wel nadrukkelijk met deze staat in verband gebracht, want de meeste bourbon komen hier vandaan.

Dit is ook een groot verschil met Schotse whisky. Whiskey, dat geschreven wordt mét een ‘e’ kan ook uit Ierland komen. Whisky dat zonder ‘e’ wordt geschreven komt voornamelijk uit Japan en Schotland.

Alleen de beste vatrijping voldoet

Net als alle andere Amerikaanse whiskey’s moet ook straight bourbon verplicht twee jaar in nieuwe eikenhouten vaten rijpen. 

Deze vaten moeten van de Amerikaanse witte eik komen. Hier zitten specifieke stoffen in die veel smaken afgeven aan de whiskey. Door de vaten voor de rijping te roosteren wordt het rijpingsproces versterkt. 

Deze regel komt waarschijnlijk uit het tijdperk van de alcohol drooglegging. Toen de drankproductie hevig werd ingeperkt, moest de houtkapindustrie wel aan de gang blijven. Doordat de kleine whiskey productie verplicht was om elke keer nieuwe vaten te gebruiken bleef de vraag naar hout hoog.

Andere whiskeysoorten hebben veel minder strenge regels omtrent welke houtsoort gebruikt moet worden. Er geldt meestal wel een minimale rijpingsperiode, maar daarvoor mogen de meeste houtsoorten worden gebruikt. Vaak wordt Schotse whisky voor een deel in ex-bourbon vaten gerijpt.

Geen toegevoegde kleur- of smaakstoffen

Daar waar sommige whiskey wordt bijgekleurd met vloeibare karamel, is dat bij bourbon niet toegestaan. De vol bruine kleur van de drank is dus puur natuur en tot stand gekomen dankzij de eerder beschreven vatrijping.

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen whisky en whiskey?

    Wanneer een whisky uit Schotland of Japan komt, wordt het zonder een ‘e’ geschreven. Whiskey’s vanuit Amerika of Ierland worden juist met een ‘e’ geschreven.

  • Van welke graansoort wordt bourbon gemaakt?

    Amerikaanse wetgeving stelt dat bourbon voor ten minste 51% vanuit maïs moet worden gemaakt. Dit mag maximaal 79% maïs zijn. Voor de rest mogen er andere granen toegevoegd worden, zoals rogge of tarwe.

  • Wanneer mag een whiskey de naam bourbon dragen?

    Whiskey mag pas bourbon genoemd worden als het in de Verenigde Staten is geproduceerd, ten minste 51% maïs bevat, minimaal twee jaar is gerijpt in houten vaten van Amerikaans eikenhout en geen kunstmatige toevoegingen heeft.

Deel dit artikel