whisky moet in houten vaten rijpen

Waar wordt whisky van gemaakt?

Als je whisky met één woord mag omschrijven, dan zou ‘variatie’ goed volstaan. Er is immers geen whisky hetzelfde. Het verschil wordt al in het begin gemaakt: bij het kiezen van de grondstoffen.

Elke whisky wordt gemaakt van drie grondstoffen: water, graan en gist. Ze hebben allemaal een grote rol in de uiteindelijke smaak. Per ingrediënt wordt er gekeken wat het toevoegt aan het eindresultaat.

Gerstemout Op Vloer

De graan bepaalt de naam

Eigenlijk kan je van elke soort graan een whisky maken. Daar is dus ontzettend veel keuze in. Denk hierbij aan rogge, gerst, tarwe of maïs. In Japan worden er zelfs whisky’s van rijst gemaakt.

Het gebruikte graan bepaalt in grote lijnen de naam van de whisky. Single malt wordt gemaakt van 100% gemoute gerst. Bourbon wordt van minimaal 51% maïs gemaakt. Rye whiskey wordt van minimaal 51% rogge gemaakt.

Single grain whisky: enkele distilleerderij

Single grain whisky wordt in 1 distilleerderij geproduceerd maar gemaakt van een combinatie van verschillende graansoorten. Het single gedeelte slaat dus op de enkele distilleerderij waar het vandaan komt, het grain gedeelte slaat op dat het gemaakt is van granen.

Blended whisky: meerdere distilleerderijen

Blended whisky komt van meerdere distilleerderijen en is gemaakt van meerdere graansoorten. Staat er blended malt op de fles, is het een blend van verschillende single malts uit verschillende distilleerderijen.

Zonder gist geen alcohol

Waarom juist graan? Omdat dit veel zetmeel bevat, die omgezet worden in suiker, en suiker heb je nodig om alcohol te produceren. Als je de granen verwarmd en bevochtigd laten ze zetmeel vrij. Vervolgens worden deze gedroogd, om vervolgens in verwarmd water met gist te gooien. Door de gist worden de suikers omgezet in alcohol en verschillende smaken.

Dit proces wordt fermentatie genoemd. Het gist eet als het ware de suikers en zetmelen op. Hier komt dan smaak en alcohol bij vrij. Wanneer de alcohol de overhand begint te krijgen in de pap sterft het gist af.

Gist is een bacterie. Een eencellige schimmel dat zich dus voedt op zetmeel en suikers.

Er zijn verschillende soorten gisten. De mate van fermentatie in combinatie met het gebruikte gist is zeer bepalend voor de uiteindelijke smaak. Het kan extra smaak dimensies geven aan de whisky.

Zuiver Water Whisky Maken

Hoe zuiverder het water, hoe beter

Met het gebruikte water is het eigenlijk heel simpel: het moet zo zuiver mogelijk zijn. Veel whiskymerken adverteren met het bronwater dat ze gebruiken. In theorie halen ze dit water ook uit een natuurlijke bron, maar wordt het dermate gezuiverd dat de invloed minimaal is.

Toch is het water heel belangrijk. Het wordt gebruikt om de pap voor fermentatie te maken. Na vatrijping wordt whisky meestal verwaterd tot 40%. Hiervoor moet het water de smaak zo min mogelijk beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

  • Waar wordt whisky van gemaakt?

    Elke whisky wordt gemaakt van graan, gist en water. De uiteindelijke samenstelling van het graan verschilt per whisky soort. Verschillende landen en regio’s hebben van oudsher een graansoort bij voorkeur. In Amerika is dat vooral maïs en in Schotland vooral gerst.

  • Wat is het belang van water in de productie van whisky?

    Water is zeer belangrijk. Het moet zo zuiver mogelijk zijn zodat de whisky een consistente smaak heeft. Het wordt gebruikt voor de fermentatie en bij het verwateren van de whisky.

  • Van welke graansoort wordt single malt whisky gemaakt?

    Een single malt whisky is een whisky dat voor 100% uit gemoute gerst is gemaakt. Als je het gerst niet laat mouten heeft het onvoldoende zetmeel en suikers die omgezet kunnen worden tot alcohol. Malt is het Engelse woord voor mout.

Deel dit artikel