MONK3621

Hoe herken je een goede whisky?

Je kunt oneindig doorpraten over een goede whisky. Uiteraard ook over een slechte, maar daar wordt het gesprek niet altijd leuker van. Juist het vinden van die ene parel geeft voldoening en stimuleert de speurtocht naar de volgende. Er zijn zoveel goede whisky’s om te proeven, waardoor je zoektocht nooit ten einde komt.

Een whisky uit Schotland smaakt anders dan een Ierse of een Japanse. Zelfs als we kijken op distilleerderij niveau, verschilt er veel. Er zijn zoveel elementen in een whisky om rekening mee te houden.

Maar hoe herken je een goede whisky? Dat ligt uiteindelijk aan jou, maar wij hebben een paar kenmerken voor je op een rij gezet.

De leeftijd

Een whisky mag je pas whisky noemen, zodra de drank minimaal drie jaar in een eikenhouten vat heeft gelegen. Dat weerhoudt distilleerderijen er niet van om whisky’s langer te laten liggen. Over het algemeen geldt de regel: hoe ouder een whisky is, hoe lekkerder deze smaakt. Je vindt goede whisky’s die vijf jaar in een eikenhouten vat hebben gelegen, maar ook whisky’s die wel 25 jaar zijn gerijpt.

Whisky in een eikenhouten vat absorbeert de smaken uit het hout. Hoe langer een whisky in zo’n vat ligt, hoe meer van het hout in de whisky trekt. Probeer daarom eerst een oudere whisky en daarna een jonge. Je zult merken dat er een verschil is in de smaak, maar ook in het uiterlijk. Zo zijn oudere whisky’s iets stroperiger dan jongere whisky’s. Let voor een goede whisky daarom altijd op de leeftijd.

MONK3411

De kleur

Als je denkt aan whisky, zie je waarschijnlijk al een kleur voor je. Grote kans dat dit een lichte tint brons is, zoals je vaak in films ziet. Toch zijn whisky’s verkrijgbaar in een groot kleurenpalet. Je hebt whisky’s die in kleur variëren van goudgeel en oranje tot tegen het bruine aan. Zodra je een slok neemt, merk je wel direct: dit is whisky.

De kleur van een whisky wordt door verschillende elementen bepaalt. Over het algemeen geldt: hoe langer een whisky is gerijpt, hoe donkerder de kleur. Leeftijd speelt dus een grote rol. Ook de hoeveelheid gemoute graan in een whisky, draagt bij aan de kleur. Hoe meer gemoute graan in een whisky aanwezig is, hoe donkerder de kleur.

Zo vergelijk je de kleur van je whisky het beste

Staan er meerdere flessen whisky voor je neus? Schenk van alle whisky’s een klein beetje in een glas. Pak vervolgens een wit papiertje en houd deze achter de glazen. Op deze witte achtergrond kleurt je whisky mooi af. Kan jij de whisky’s in het glas uit elkaar houden, zonder naar de fles te kijken?

Een goede whisky ruikt altijd lekker. Zelfs de rokerige whisky met ruige aroma’s.

De geur

Om je te testen gaan we bijna alle zintuigen van het menselijk lichaam langs. Elk zintuig draagt bij aan de herkenning van een goede whisky. Dat begint met het opnemen van de geur. Zelfs de rokerige whisky met ruige aroma’s.

Hang je neus in het glas voor je en adem flink in door je neus. Krijg je na het ruiken aan de whisky zin om een slok te nemen? Dan heeft de distilleerderij haar doel bereikt.

De smaak

Nadat je de whisky goed in je hebt opgenomen, is het tijd voor de allerlaatste stap: proeven. Je weet al of je een jonge of oude whisky voor je hebt. Daarnaast heb je in de geur van de whisky al verschillende aroma’s waargenomen.

Dit alles hoort bij de totaalervaring in de herkenning van een whisky. Neem een slok van de whisky en haal daarbij flink adem. Wat beleef je allemaal? Sommige whisky’s zijn consistent in hun smaak, waar anderen in smaak lijken te veranderen. 

Waar let je op als je de fles nog niet hebt?

Het is goed mogelijk dat je de fles whisky nog niet in je bezit hebt. Hoe doe je op afstand gedegen onderzoek om tot de beste whisky voor jouw situatie te komen? Of hoe weet je waar je op moet letten als je iemand een fles whisky cadeau doet? Online valt een hoop informatie te winnen over allerlei soorten whisky’s.

Zoek naar een willekeurige whiskyfles en je vindt veel informatie. Niet alleen vanuit distilleerderijen en slijterijen, maar ook van experts en de gewone consument. Lees uitgebreide reviews op platforms of kijk video’s op YouTube. Daarnaast ontvangen whisky’s een cijfer in Jim Murray’s Whisky Bible. Alle whisky’s ontvangen een score op een schaal van 100. De uitgedeelde cijfers aan deze whisky’s verschijnen ieder jaar in een nieuwe whisky bijbel.

Welke whisky vind jij het beste?

We hebben je laten zien dat leeftijd, smaak, geur en kleur van een whisky alle kanten op gaan. Apart zeggen ze niet veel over of het een goede whisky is.. Uiteindelijk is het mogelijk dat je een goed beoordeelde whisky proeft en denkt: meh.

Het belangrijkste bij het beoordelen van een goede whisky ben jij zelf. Wat voor jou een prachtige fles whisky is, is voor de ander smakeloos. Alleen door verschillende whisky’s te proeven weet je wat voor jou een goede whisky is.

Een goede whisky in het kort
Kleur
Kleur
Hoe ouder de whisky, hoe donkerder de kleur
Geur
Geur
Goede whisky ruikt altijd lekker
Smaak
Smaak
De smaak in je mond is consistent
Ervaringen
Ervaringen
Lees wat anderen zeggen over de whisky

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het voordat mijn bestelling wordt bezorgd?

  Bestel je een fles whisky voor 12.00 uur? Dan verzenden wij dezelfde dag nog. Levertijden kunnen afwijken in het weekend. Je ontvangt een orderbevestiging en een track en trace code per mail. Daarmee hou je de levering van je whisky in de gaten. 

 • Hoe duur zijn de verzendkosten?

  Voor elke bestelling onder de €150,- betaal je €6.95 verzendkosten. Bestel je voor minimaal €150,- aan whisky bij Monk? Dan betaal je geen verzendkosten.

 • Hoe plaats ik een bestelling bij Monk?

  Heb je een mooie fles whisky gevonden? Voeg deze toe aan je winkelwagen. Druk daarna op afrekenen. Vul je persoons- of bedrijfsgegevens in. Ook is het mogelijk om een account aan te maken. Zo hoef je je gegevens in de toekomst niet nogmaals in te vullen. Selecteer na het invullen van je gegevens de gewenste betaalmethode. Lees en accepteer de algemene voorwaarden en betaal het product. Na betaling is je bestelling afgerond. Hiervan ontvang je de orderbevestiging per mail.

 • Met welke betaalmethoden kan ik betalen?

  Het is mogelijk om je betaling bij Monk via de volgende betaalmethoden uit te voeren:

  • iDeal
 • Ontvang ik de fles(sen) in hun originele verpakking?

  Ja, je ontvangt de flessen in bijna alle gevallen in originele verpakking. Wanneer dit niet het geval is, dan zullen we je hiervan op de hoogte brengen.

 • Ontvang ik garantie op mijn aankoop?

  Bij een beschadigd of kapot product graag zo spoedig mogelijk contact opnemen met ons. We zijn te bereiken via info@monkwhisky.nl of via het telefoonnummer 050 305 9470 Bestellingen kunnen binnen 14 dagen worden geretourneerd mits ongeopend.

Deel dit artikel