de geschiedenis van whisky

De geschiedenis van whisky

Er was eens… Zo beginnen de meeste sprookjes, mythes en verhalen. Als we terugkijken op de geschiedenis van whisky, dan is er niet één vaste plek, persoon of gebeurtenis die leidt tot de schepping van whisky. Er was niet ineens een whisky. Wel zijn er veel historische gebeurtenissen die hebben geleid tot whisky zoals we die vandaag drinken. In deze blog duiken we dieper in op enkele van deze gebeurtenissen. Want waar komt whisky vandaan?

De legende van Saint Patrick

Ieder jaar op 17 maart vieren de Ieren Saint Patrick’s Day. Saint Patrick – officieel Patricius – keerde in het jaar 432 terug naar Ierland. Het lukte hem destijds om veel Ieren te bekeren tot het Christendom. Volgens een eeuwenoude legende zou hij in deze tijd ook de allereerste distillatie hebben volbracht in het land. De kans dat dit daadwerkelijk is gebeurd, is niet zo groot. Hoewel er gulzig wijn werd gedronken in het Romeinse Rijk, is er geen enkele aanwijzing dat er in deze tijd al alcohol werd gedistilleerd op de Britse eilanden. Een mooie legende, maar toch moeten we verder de toekomst in. 

Het begon met distilleren van alcohol

Er zijn verschillende annotaties te vinden over distillaties van alcohol in Europa. Zo werd aan de school voor geneeskunde in Salerno (Italië) in 1130 gesproken over gedistilleerde alcohol. Dit is de allereerste officieel genoteerde distillatie, zo’n 700 jaar na de legende van Saint Patrick hierboven. Alcohol distilleren betekent nog niet direct dat er wordt gesproken over whisky. Dat is pas een proces voor later. 

Na het jaar 1130 zijn er talloze verhalen te vinden over verschillende alcohol distillaten. Het proces is steeds verder geperfectioneerd en na verloop van tijd ontstaan er verschillende dranken. In 1360 werd voor het eerst gesproken over Uisge Beatha, de eerste distillatie in Ierland. Het eerste officiële bewijs in Schotland vinden we pas anderhalve eeuw later in het jaar 1494.

De allereerste whisky

Uiteindelijk wist men heel goed hoe alcohol gedistilleerd moest worden. Dat ging alleen niet zonder slag of stoot. Het distilleren van alcohol was een illegaal proces en er zijn heel wat mensen opgepakt en achter slot en grendel gezet voor deze activiteiten. In het jaar 1755 werd het woord whisky voor het eerst opgenomen in het woordenboek. Uisge Beatha werd Uisce, Usky en uiteindelijk Whisky

De eerste legale distilleerderijen werden opgericht en ze gingen aan de slag met lokale producten. Van Bowmore, Bushmills en Jameson in de eerste gelederen tot aan nieuwere distilleerderijen uit deze eeuw als Ardnamurchan, Lochlea en Lindores. Tegenwoordig produceren honderden distilleerderijen over de hele wereld miljoenen whisky’s per jaar. Daar geniet jij nu van bij Monk. 

Deel dit artikel